Litteratur och föredrag Litteratur och föredrag
FULLBOKAT Om livet och människoöden i Uppåkra

FULLBOKAT Om livet och människoöden i Uppåkra

Njáls saga skrevs ned under 1200-talet, men handlingen utspelar sig på Island under vikingatiden. Det är en spännande historia om tidlösa företeelser som heder, ära, hämnd och konflikter, i en omvälvande tid då kristendomen gjorde sitt intåg. Händelserna resulterar bland annat i att ett hus sätts i brand, och människor dör under dramatiska omständigheter. Under samma tid som sagan utspelar sig på Island, fanns ett maktens center i Uppåkra, utanför dagens Lund.

Save to calendar

Även i Uppåkra visar de arkeologiska spåren på konflikter och att människor gått liknande dramatiska öden till mötes som de i sagans värld. Hur har Uppåkrabornas härskare lyckades upprätthålla makten i över 1000 års tid? Hur påverkade Kristendomens intåg Uppåkrabornas liv, och vad hände då makten förflyttades från det hedniska Uppåkra till den kristna metropolen Lund? Föredraget utgår från de arkeologiska fynden som hittats i Uppåkra, där människornas öden kommer till liv och berätta om livsöden liknande dem vi känner till ur sagans värld. Föreläsningen anknyter till installationen om Njáls saga som finns i Atriumgården under oktober. Föranmälan krävs.

På grund av de rekommendationer Folkhälsomyndigheten har tagit fram i syfte att minska smittspridning av covid-19 inför vi under hösten begränsningar av antal platser till våra arrangemang. I stort sett alla programpunkter kräver föranmälan. Mejla anmälan till folkbiblioteken@lund.se, ring 046-359 59 90 eller anmäl dig i bibliotekets infodiskar. Uppge ditt namn, dina kontaktuppgifter och vilken programpunkt anmälan avser. Vi hanterar anmälningarna i turordning och bekräftar om du fått en plats eller inte. Observera att du ska ha fått en bekräftad plats för att få besöka arrangemanget.

Free

Organizer
This event is fetched from Stadsbiblioteket i Lunds site on 0.
Lunds kommuns evenemangskalender takes no responsibility for the content.