Konst och utställning Konst och utställning
Våra rum – inne eller ute

Våra rum – inne eller ute

Save to calendar

En utställning med miniatyrmakare Jenny-Anne Boström Myrberg, serietecknare Jenny Holmlund och dockmakare Petra Löfmarck.

Plats: På Stora Södergatan 12, Lund samt snett över gatan hos Myrberg Röstlund Inramning & Glasmästeri på Stora Södergatan 27, Lund

Utställningen kan även ses online på vårarum.se (från 1 april)

Under påsken 2021 välkomnar vi dig till en spännande utställning med miniatyrmakare Jenny-Anne Boström Myrberg , serietecknare Jenny Holmlund och dockmakare Petra Lo Löfmarck.

Att de arbetar i olika genrer gör att du kan se fram emot en varierad utställning. Petra Lo Löfmarck låter sina dockorna växa fram organiskt och skulpterar fram dem utifrån en känsla eller grundidé, som får deras egen karaktär att framträda i processen.När Jenny-Anne Boström Myrberg först beslöt sig för att prova miniatyrer hade hon nästan bara papper och lim hemma. Det som började som en begränsning har idag utvecklats till ett manifest och hennes imponerande skapelser består till 95 % av papper och lim. Jennys Holmlunds bakgrund som serietecknare syns i hennes bildskapande med influenser både från street art och gammeldags koppartryck. Gemensamt för alla tre medverkande är att de är färgstarka personligheter med starkt patos.

Temat ”Våra rum – inne eller ute” syftar inte bara på att utställningen kan upplevas både utifrån gatan så väl som inne i rummen. Petras tolkning handlar om innanförskap och utanförskap. Samtidigt som pandemin gjort att våra hem blivit allt viktigare, är ett hem inte en självklarhet för alla. Det kan handla om känslan att stå utanför på gatan och att se in i ett rum där lampan är tänd. – Känner man sig utanför är man bara på fel plats, säger Petra. 

Jenny-Anne ville ha något för händerna och började skapa miniatyrer av rum hon själv vill bo i. Rum som alla målar upp en historia. Hennes första projekt var ett bibliotek. – Jag älskar bokhyllor eftersom de är fyllda med liv. I dem så kan man hitta en människas kunskap, världsbild, ideologi och minnen. 

Jenny försöker välja bildlösningar som med små medel skapar en miljö eller stämning som möjliggör det hon vill berätta. – Alla verk är en slags rum man kliver in i. Genom mina bilder bjuder jag ju in betraktaren att se världen genom mina glasögon en stund, säger Jenny

För att tillhandahålla evenemanget på ett smittsäkert och ansvarsfullt sätt kan man uppleva den på tre olika sätt: antingen online på hemsidan vårarum.se, eller på Stora Södergatan 12 och 27 där konsten visas i skyltfönstren (efter halva perioden, den 6:e april, roteras verken så att de inne i lokalerna istället visas i fönstren). Slutligen kan man se utställningen inne i lokalerna, med hänsyn taget till att vi inte kan släppa in så många på samma gång.


Free

Organizer